Božská vánočka nejen na Vánoce ♥

Na 1 krásnou vánočku potřebujeme:

Na těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • trošku hladké mouky
  • 120 g cukru krystal
  • 110 g másla
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 250 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • rozinky naložené v rumu
  • trošku strouhané citronové kůry

Navrch:
  • vejce na potření
  • mandle na posypání

Nejprve si připravíme kvásek - ve velkém hrnku ohřejeme v mikrovlnné troubě cca 150 ml mléka tak, aby bylo vlažné. Do mléka zamícháme 1 lžíci cukru a rozdrobíme celé droždí. Celý kvásek zaprášíme troškou hladké mouky a necháme vzejít. Mezitím si připravíme rozinky - do většího hrnku nasypeme rozinky, zalijeme troškou rumu a troškou horké vody a necháme odstát. Do mísy (případně do domácí pekárny) prosejeme 500 g polohrubé mouky. Přidáme cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vejce a žloutek. Rozinky přecedíme a přidáme k ostatním surovinám. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé mléko (mléko můžeme přidávat po částech, aby se nám těsto příliš nelepilo). Vše rukama (nebo v pekárně na program "Těsto") zpracujeme do vláčného těsta. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trošku hladké mouky, pokud naopak příliš tuhé, přidáme kapku mléka.


Těsto v míse lehce zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 1 - 3 hodiny kynout. Čím déle bude těsto kynout, tím lépe.

Po vykynutí umotáme vánočku z 8 pramenů. Já jsem pletla vánočku podle tohoto videa z Youtube.




Po umotání necháme vánočku ještě asi 20 minut kynout na plechu vystlaném pečicím papírem. Po 20 minutách vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí. Prvních cca 15 minut pečeme v troubě vyhřáté na 160° C, poté snížíme na 100° C a pečeme ještě cca 30 minut dozlatova. 


Dobrou chuť a bez závislosti (což moc nejde)! :) 

Andy's diary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥