Knižní recenze - J. K. Rowling: Bajky barda Beedleho

Název: Bajky barda Beedleho

Originální název: The Tales of Beedle the Bard


Žánr: fantasy - kouzelné pohádky

Rok vydání: 2013

Nakladatelství: Albatros

Počet stran: 127

O ČEM KNIHA JE: Kniha je dalším dílem z pera slavné autorky J. K. Rowlingové. Tato slabá knížečka je vlastně takovým artefaktem ze série Harryho Pottera. Tuto knihu dostala od Albuse Brumbála jako dědictví Hermiona Grangerová. Knížečka obsahuje pět pohádek z kouzelnického světa, které sepsal bard Beedle. Bard Beedle žil v 15. století, narodil se v Yorkshiru a měl hustý a dlouhý plnovous. Pohádky barda Beedleho jsou doplněny komentářem profesora Brumbála a různými poznámkami pod čarou. V knize najdeme tyto pohádky - Čaroděj a skákající hrnec, Fontána příznivé sudby, Mágovo chlupaté srdce, Králice Alice a chechtavý pařez a Příběh tří bratří.

MŮJ NÁZOR: Jelikož mám ve třídách, které učím, spoustu žáků, kteří jsou stejně jako já fanoušky Harryho Pottera, dostala se mi prostřednictvím jednoho z žáků do rukou tato kniha. Tímto bych chtěla poděkovat Tomovi. Kniha je velmi krátká, má pouhých 127 stran se vším všudy. Na začátku knihy najdeme úvod sepsaný J. K. Rowlingovou, ve kterém autorka popisuje, kdo je vlastně bard Beedle a jak se do knihy dostaly poznámky profesora Brumbála. Následuje pět pohádek, které jsou doplněny komentářem profesora Brumbála, jak jsem již zmiňovala výše. Vždy je v knize pohádka, hned za ní následuje Brumbálův komentář, poté další pohádka atd. Pohádky jsou velice zajímavé, nejvíce se mi z nich líbí pohádka Příběh tří bratří. Tento příběh určitě všichni fanoušci Harryho Pottera znají. Má pro mě prostě takové kouzlo, protože je spjatý s Harrym, Ronem a Hermionou. Jinak musím říct, že se mi líbily všechny příběhy, nejméně však Králice Alice a chechtavý pařez. Hodně mě zasáhl příběh Fontána příznivé sudby. Nechci vám tady vyprávět, o čem příběhy jsou, protože by pak pro vás nemělo cenu si knihu přečíst. Přečtení knihy však doporučuji, a to i přesto, že mi občas vadily komentáře profesora Brumbála. Přišly mi takové o ničem. Některé byly celkem zajímavé, ale většinou jsem si z komentářů téměř nic neodnesla. Příště bych knihu ponechala bez nich, i když by rozhodně neměla takové sepětí se sérií Harryho Pottera. Na konci knihy najdeme ještě dopis Georgette Mulheirové, výkonné ředitelky nadace Lumos, která se zabývá ochranou a podporou práv dětí a zlepšuje život bezbranným malým dětem. Koupí této knihy právě nadaci Lumos podpoříte. Kniha rozhodně stojí za přečtení. Mrzí mě snad jen to, že pohádek v knize nebylo víc.

HODNOCENÍ: 80 %






Andy's diary

6 komentářů:

  1. Všechny "dodatky" od J.K Rowlingové jsem četla a i z téhle knížky jsem byla nadšená :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  2. Já sice nejsem fanoušek Harryho Pottera, ale po této knížce pokukuji. Bojím se, ale že když moc dobře neznám přredchozí díly, nebudu tomu moc rozumět. :( Přeji krásný den. s láskou JORIES.

    http://basic-whitegirl.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě není čeho se bát. :) Rozumět budeš určitě.

      Vymazat
  3. Už hodně dlouho přemýšlím o koupi této knihy, moc se mi líbí :) hezký článek

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥