Knižní recenze - John Green: Papírová města

Název: Papírová města

Originální název: Paper Towns

Autor: John Green

Žánr: román pro teenagery

Rok vydání: 2014

Nakladatelství: Knižní klub

Počet stran: 288

O ČEM KNIHA JE: V prologu se dozvídáme, že hlavní hrdina Quentin se svou kamarádkou Margo kdysi našli v parku mrtvého muže. K tomuto okamžiku se v knize občas vrací. Jednoho dne přijde Margo za Quentinem a požádá ho, zda by s ní podnikl v noci jako řidič dobrodružnou cestu, při které musí splnit 11 stanovených úkolů. "Q" i přes veškeré protesty nakonec Margo pomůže a vydávají se na noční dobrodružství, při kterém zažijí spoustu zábavy (od vyholeného obočí, přes smradlavé ryby, až po mazání klik vazelínou). Druhý den však Quentin zjistí, že Margo zmizela. Snaží se ji najít, s tím mu pomáhají také dva kamarádi - černoch Radar a běloch Ben - a také jednotlivé stopy, které za sebou Margo zanechala. Quentin postupem času zjišťuje, co jsou to tzv. "papírová města".

MŮJ NÁZOR: Od Johna Greena je toto první kniha, kterou jsem četla. Chystala jsem se na něj už strašně dlouho, ale stále nebyl čas. Musím říct, že styl jeho psaní se mi celkem líbí. V knize se objevují také vtipné pasáže, při kterých jsem se smála nahlas. Jinak je příběh takový dost strohý, o ničem moc nevypovídá. Ovšem jako oddechovka je tato kniha naprosto v pořádku. Kniha mě i přes všechna svá negativa celkem bavila. Quentin je prostě kluk, který se z usazeného trouby mění na dobrodružného detektiva. Knihu bych doporučila spíše dospívajícím lidem, protože hlavní hrdinové jsou v maturitním ročníku a chytají se na vysokou. Trošku mě však zklamal konec, ale co jsem vlastně čekala? Happyend? Pokud jste nic od Greena nečetli, doporučuji začít touto knihou, upozorňuji však, že to není nic pro náročného čtenáře.

HODNOCENÍ: 70 %





Andy's diary

2 komentáře:

  1. Stejně jako ty,chystala jsem se na Greena dlouho. Ale ja uz se k němu myslím ani nedostanu. Papírová města jsem videla jako film a celkem me to odradilo od čtení. Nelibil se mi dej ani pojmuti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Greena mám moc ráda. ♥ Nejvíce se mi líbilo Hledání Aljašky, u které jsem se i rozbrečela! Co se mi naopak vůbec nelíbilo bylo Příliš mnoho Kateřin. :/ Tato kniha mě vůbec nezaujala.

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥