Knižní recenze - L. Bardugo: Griša - Světlo a stíny

Název: Griša - Světlo a stíny

Originální název: Shadow and Bone

Autorka: Leigh Bardugo

Žánr: fantasy

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 312

O ČEM KNIHA JE: Kniha popisuje příběh Aliny Starkové - sirotka, dívky, která v životě neměla moc štěstí. Na začátku se můžeme dočíst o dětství Aliny, které strávila s kamarádem Malem -  také sirotkem. Jako děti je přijeli Grišové vyzkoušet, zda nemají vrozené kouzelné schopnosti, ale nic nezjistili. Alina a Mal žijí v Ravce, zemi, která je rozdělena Vrásou stínu na dvě části. Navíc ve Vráse číhá nebezpečí v podobě tzv. Volker. Alina se svým regimentem přeplouvá Vrásu stínu, když jsou napadeni. Jejímu příteli Malovi hrozí smrt a v tu chvíli se u Aliny projeví její síla, o které neměla ani tušení. Alina je jedinou světlonoškou v celé zemi. Je předvedena před nejvyššího z Grišů - mocného Temnyje, muže, který ovládá temnotu a před kterým i král má respekt. Ten nařídí, aby byla převezena do královského paláce, kde se má naučit zacházet se svou silou. Temnyj chce Alinu použít jako zbraň. Jak tohle nakonec dopadne?

MŮJ NÁZOR: Když jsem narazila na tuto knihu, zaujala mě už svou krásnou obálkou. Jsem asi blázen, ale často si knihy vybírám právě podle obálky. Navíc miluji fantasy literaturu, takže jsem ji prostě musela mít. O autorce knihy, Leigh Bardugo, jsem nikdy neslyšela, takže jsem byla zvědavá, jak tato její prvotina dopadne. A musím říct, že dopadla víc než uspokojivě. Děj byl celkem zajímavý, kniha utíkala od prvních stránek celkem svižně. Autorka píše poutavě, takže jsem knihu jen velmi nerada odkládala. Přesto jsem v knize narazila na "drobný nedostatek", za který ovšem nemůže autorka, ale čeští korektoři. V knize jsem narazila na pravopisné chyby a celkem dost překlepů nebo "dublování" slov ve větách, což mi celkem vadilo. Jinak mě však tato kniha zaujala a jsem zvědavá na další příběh Aliny, Mala a Temnyje. Doufám, že v češtině vyjde co nejdříve.

HODNOCENÍ: 90 %


Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Griša - Světlo a stíny nejlevněji.

Andy's diary

5 komentářů:

  1. Grišu mám vyhlédnutou a ráda bych se k ní dostala co nejdříve. Vypadá moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem tuhle knihu postřehla, má krásný a zajímavý obal :)

    OdpovědětVymazat
  3. Grišu bych si taky hrozně ráda přečetla! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Narazila jsem na ní nedávno a vypadá opravdu zajímavě. Bohužel musím si zapsat na seznam knih co chci přečíst. Teď nějak nemám čas číst, tak doufám, že to brzo doženu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Achjo asi budu posledni kdo ji necetl :( a pritom ji mam doma jen se kk tomu dokopat. A 90 procent ? Tak ted se fakt tesim :)

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥