Knižní recenze - M. Meyer: Měsíční kroniky: Cinder

Název: Měsíční kroniky: Cinder

Originální název: The Lunar Chronicles: Cinder

Autorka: Marissa Meyer

Žánr: sci-fi

Rok vydání: 2012

Nakladatelství: Egmont

Počet stran: 400

ANOTACE: Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…


O ČEM KNIHA JE: Kniha vypráví příběh Cinder - dívky, která byla v dětství po nehodě zachráněna a nyní z ní je kyborg. Cinder se po nehodě ujal Linh Garan a přivedl ji do Nového Pekingu. Jeho žena Adri ji však nepřijala. Cinder má dvě nevlastní sestry - Pivoňku a Perlu. Příběh začíná na tržišti v Novém Pekingu, kde má Cinder svůj stánek. Zabývá se opravami androidů, vznášedel a různých obrazovek. Linh Cinder je v Novém Pekingu věhlasnou mechaničkou, a tak není divu, že k jejímu stánku v převleku přijde korunní princ Kai, který ji požádá o opravu androida. Na tržišti však onemocní pekařka nakažlivou a nevyléčitelnou letumózou a Cinder se s androidkou Iko vydává domů, protože jinak by musela do karantény. Později jdou hledat na vrakoviště součástky a připojí se k nim Pivoňka, která však na vrakovišti zjistí, že onemocněla letumózou. Touto nemocí onemocní i otec prince Kaie, císař Rikan. Nemoc rychle napadá organismus, lék se snaží vyvinout doktor Erland, ale bohužel se mu zatím nedaří. Cinder se dostane do laboratoře doktora jako "pokusný králík". Doktor Erland však zjistí, že Cinder je výjimečná, zatím svůj objev však tají jak před ní samotnou, tak před princem Kaiem, který věří ve včasné objevení léku, aby zachránil svého otce. Prince k Cinder stále něco přitahuje, ji k němu také. Překážkou jim však má být také královna měsíčňanů, Levana, která vyhrožuje pozemšťanům válkou. Velkým otazníkem je také to, zda se podaří vypátrat právoplatnou dědičku měsíčního trůnu princeznu Selene, kterou se nepodařilo Levaně zabít.

Cinder zvedla prsty, jako by v nich čip držela, a v duchu si ho vybavila. Co se týče velikosti a tvaru, vypadal stejně jako každý normální čip. Ale třpytil se. Jako... jako by byl posázený drobnými drahokamy. Perleťově." Kai zbledl. O vteřinu později zavřel oči a zkřivil tvář. Pochází z Měsíce."


MŮJ NÁZOR: Knihu jsem dostala na svoji žádost od mojí drahé sestřičky k narozeninám. Četla jsem na ni velice pozitivní ohlasy. Když jsem však přečetla prvních pár vět, začala jsem pochybovat. Sakra, co je to za blbost?!" říkala jsem si v duchu. Dalších pár stránek jsem přelouskala a pomalu se začala do příběhu dostávat. Vžila jsem se do role hlavní hrdinky a každé její dobrodružství prožívala s ní. Musím říct, že jsem se nechala tímto příběhem naprosto strhnout a od knížky bylo těžké odcházet. Prostě a jednoduše: Wow! Nutně potřebuji další díly!" Marissa Meyer píše naprosto poutavě a nezbývá mi nic jiného než tuto knižní sérii doporučit i vám. Máte rádi fantasy jako já? A co spojení fantasy, pohádky a sci-fi zároveň? Mě tento příběh novodobé Popelky naprosto dostal!


Mladý císař si odkašlal a zamumlal: Vy nemáte ani ponětí, jak se tančí, že ne?" Cinder, stále ještě rozrušená, na něj upřela zrak. Jsem mechanička." Pobaveně povytáhl obočí. Všiml jsem si, věřte mi. To jsou skvrny od oleje na těch rukavicích, co jsem vám dal?" Cinder s hrůzou pohlédla na jejich propletené prsty a na černé skvrny na hedvábných bílých rukavičkách.


HODNOCENÍ: 95 %


Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Cinder nejlevněji.

Andy's diary

8 komentářů:

  1. O knize už jsem slyšela, vypadá to opravdu dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. dielo nepoznám vôbec, priznám sa že sci fi moc nečítam, ale musím opvedať že velmi pekn recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle taky vůbec neznám, ale zní to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Tuto sérii četli už snad všichni a jenom já ne a ne se k ní dostat :) A to tu na mě čeká Cinder na poličce už od Vánoc :) Vážně bych se do ní měla konečně pustit, když je tak povedená :)

    OdpovědětVymazat
  5. musím sa priznať, že som o tejto knižke ešte nepočula...
    ale vyzerá super a ja také rada! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥