Knižní recenze - B. Albertalli: Probuzení Simona Spiera

Název: Probuzení Simona Spiera

Originální název: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda 

Žánr: young adult

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: Euromedia (Yoli)

Počet stran: 296

ANOTACE: Na začátku všeho byly nevinné emaily… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby.

O ČEM KNIHA JE: Kniha popisuje příběh Simona Spiera, šestnáctiletého gaye, který však svou homosexualitu skrývá, jak jen to jde. Odhalení by mu totiž způsobilo ve škole nemalé problémy. O své homosexualitě je schopen mluvit pouze s Bluem, e-mailovým gay přítelem, kterého osobně nezná, ale chodí na stejnou střední školu. Na začátku knihy si však spolužák Martin Addison zkopíruje e-mailovou komunikaci Simona a Bluea, protože se Simon zapomněl odhlásit ze svého účtu ve školním počítači. Martin začne Simona vydírat. Aby e-maily proti Simonovi nepoužil jako kompromitující materiál, chce seznámit s Abby, která se mu líbí. A tak Simonovi nezbývá nic jiného než na vše přistoupit. Mezitím si dopisuje samozřejmě s Bluem, kterého strašně touží poznat. Zároveň se však obává, že kdyby e-maily byly vypuštěny do světa, nikdy se s Bluem nesetká osobně a nepozná ho. Kdo je tím tajemným gayem, který ho přitahuje víc než je dovoleno?


Blue, obávám se, že jsem se nikdy k ničemu fakt strašidelnému neodhodlal. U nás doma se hraje spíš na komické převleky. Vždycky jsme soutěžili, kdo svým kostýmem víc rozesměje tátu. Ségra šla jednou za popelnici. A nemyslím Oscara z popelnice ze Sezame, otevři se. Šla za regulérní popelnici plnou smetí. Já měl vždycky dost úzký záběr. Kluk v holčičích šatech se nikdy neomrzí.


MŮJ NÁZOR: Hlavního hrdinu Simona Spiera si snad každý musí zamilovat. Je to naivní romantik, který miluje Harryho Pottera (už díky tomu si získal moje sympatie a velké významné plus ☺), sušenky Oreo a poslouchá alternativní hudbu. Simon má dvě sestry a trošku ujeté rodiče, otec vtipkuje na konto gayů a matka je psycholožka, společně sledují různé realityshow a prohledávají Facebook. Simon má tři nejlepší přátele - fotbalistu Nicka, který hraje na kytaru a rád paří hry, Leu, která pokukuje po Nickovi, má ráda mangu a slash fanfikci, a v neposlední řadě také novou spolužačku Abby, roztleskávačku, se kterou hraje v divadelním souboru, rozumí si s ní jako bratr se sestrou a může jí říct naprosto cokoliv. Simon je prostě takový typ kamaráda, kterého touží mít každý z nás. Rozhodně bych byla ráda, kdybych takového Simona potkala.
Tématem knihy je homosexualita, kterou Becky Albertalli v tomto díle rozhodně nešetřila. Zároveň zde však poukazuje na to, že právě homosexuálové to v životě, především na střední škole, nemají jednoduché. V knize samozřejmě nechybí šikana ze strany spolužáků, kteří se na homosexuály dívají skrz prsty a mnohdy je uvádí do velmi trapných situací. Na druhou stranu je tématem knihy první opravdová láska. Simon se zamiluje skrz e-maily do Bluea, i když vlastně netuší, o koho se jedná. Jeho pátrání ho samozřejmě dostává do situací, kdy si není jist ani sám sebou natož tím, kdo je Blue. ☺ Simonovo pátrání po tom, kdo je Blue, je naprosto roztomilé. Kniha je psána skvělým čtivým jazykem a rozhodně stojí za přečtení. Je to jedna z těch knih, u kterých se rozhodně budete usmívat, i když máte náladu pod psa. Knihu jsem přečetla za 2 dny a dočítala jsem ji dlouho do noci, protože jsem prostě nutně potřebovala zjistit, kdo je Blue a jak tohle všechno dopadne. ☺ Tuto knihu doporučuji všem lidem, kteří mají rádi romantické příběhy, ale zároveň nemají vůči homosexuálům žádné předsudky. Milá oddechovka, která rozhodně neurazí a možná i nadchne.

Nato ke mně vzhlédne s pusou dokořán a se zdviženým obočím a je to tak komický výraz, že se jí musím smát. "To ode mě byla hrozná sviňárna. Stydím se, že jsem to řekla." "Děsná sviňárna," řeknu. "A ty jsi proradná svině." "Jak jsi jí to řekl?" ozve se Martin. Přísahám bohu, tenhle kluk se vždycky zjeví odnikud a skočí člověku rovnou doprostřed rozhovoru.


HODNOCENÍ: 92 %


Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Probuzení Simona Spiera nejlevněji.




Andy's diary

3 komentáře:

  1. Už za pár dní si jí přečtu...strašně se těším:). Skvělá recenze!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, knížka zní velmi zajímavě :) Už jenom z tvého popisu bych ráda věděla, kdo je Blue :D Někdy bych si ty knížky, které mě zaujaly měla sepisovat.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Mmam ji doma ale jesste jsem sse k ni nedoosstaala. Kazdopaddne cctu same pozitivni reecenzze tak sse tesim :)

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥