Knižní recenze - Traci Chee: Čtenářka

Název: Čtenářka

Originální název: The Reader

Autor: Traci Chee

Žánr: fantasy

Rok vydání: 2018

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 448

ANOTACE: Představte si svět, kde je čtení chápáno jako výsada a je povoleno jen hrstce nejmocnějších… Sefia ovládá umění přežít. Poté, co byl její otec zavražděn, ukrývala se totiž společně se svojí tetou Nin v divočině. Naučila se lovit, stopovat a také krást. Když jednoho dne tetu unesou, zůstane sama a začne si klást otázky. Kdo Nin unesl a proč? Souvisí její zmizení s otcovou vraždou a s tím podivným hranatým předmětem, který teta tak pečlivě schovávala? Kniha, kterou však nedokáže přečíst, a záhadný němý chlapec, kterého zachrání před krutým zacházením, se stanou její nadějí. Klíčem k odhalení tajemství jejího světa – a otcovy tragické smrti…

OBÁLKA KNIHY: Obálka knihy mě naprosto uchvátila. Zlatá obálka? Jako cože?! Naprostá bomba! Zlatá barva hází na světle super odlesky. Navíc jsou na ní tvary jako mořské vlny. Do toho je na obálce kniha se "zatoulanými písmeny", protože celá kniha vlastně pojednává o Knize (ano, opravdu je o ní psáno s velkým písmenem). Dále na obálce můžeme vidět loď, děj knihy se totiž z části odehrává na moři. A v neposlední řadě na obálce můžeme vidět postavu ženy. Někdo v ní může vidět hlavní postavu knihy - Sefii, já osobně v ní však vidím asasínku. :)


O ČEM KNIHA JE: Čtenářka vypráví příběh Sefie, dívky, která utíká s tetou Nin, aniž by vlastně tušila, kdo je pronásleduje... Její otec byl brutálně zavražděn, a tak se s tetou Nin skrývají v lese. Nin ji učí lovit, ukrývat se a také krást. Sefia má v batohu ukrytou tajemnou obdélníkovou věc, kterou ti, kdo je pronásledují, chtějí získat zpět. Je to Kniha. Jednoho dne je však teta Nin unesena. Sefia se vydává po jejích stopách a snaží se ji zachránit. Netuší však, co je Kniha za předmět a proč ji musí chránit. Postupně si vybavuje útržky z dětství a snaží se naučit číst. Na své cestě Sefia zachrání chlapce, který nemluví, ale ovládá umění boje. Dá mu jméno Lučištník. Společně putují po souši i po moři. Cestou potkávají spoustu zajímavých postav - např. kapitána Rákose. V příběhu se střídají kapitoly, kdy se dozvídáme přímo o Sefii a jejím životě, s kapitolami, které nás zavedou do knihovny, kde se setkáváme s Lonem nebo třeba s Druhou.

Ale pak se stalo něco, o čem se rodiče nikdy nezmínili, na co ji neupozornili a nepřipravili a co byla možná ta nejdůležitější věc ze všech. Jak se dvířka otevřela, něco - nějaká těžká obdélníková věc zabalená v kůži - vypadla ze štěrbiny ve dveřích. Nejspíš tam byla zastrčená, zaklíněná na prahu. Sefia po ní přejela prsty a přitiskla si ji k hrudi.


MŮJ NÁZOR: Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu, to nebylo špatné. :) Námět knihy se mi moc líbil, musím však říct, že zpracovat by se dal asi lépe. Obálka knihy je naprosto dokonalá. Příběh nebyl špatný - líbí se mi propojení suchozemského světa s putováním po moři, dokonce mi občas přišlo, že já jsem ta čtenářka, která čte Knihu, již u sebe Sefia neustále nosí. Příběhy v Knize se totiž neustále mění. Byl to dle mého i záměr autorky, aby si čtenář připadal jako ten, kdo Knihu čte. :) V příběhu mě rozhodně zaujalo pouto přátelství mezi Sefií a Lučištníkem, kterému pomohla. Líbily se mi také příběhy, v nichž vystupoval kapitán Rákos se svou posádkou. Na druhou stranu mi v knize neskutečně chyběla mapa, která mi pomáhá při čtení představovat si, jak svět, v němž hlavní postava žije a jímž putuje, vypadá. Škoda, někde jsem totiž četla, že v cizojazyčné verzi mapa je. Mám proto z knihy trošku rozporuplné pocity. Nebyl to žádný zázrak, nic, z čeho bych se, jak se říká, posadila na prdel, ale na druhou stranu se mi na tom prostě něco líbilo. Jelikož se jednalo o první díl z plánované trilogie, určitě si další díly přečtu. Snad nás autorka překvapí a druhý díl bude lepší, jak tomu bývá u jiných autorů.

Došli až k jámě. Cítila, že Lučištník vedle ní se pořád chvěje. Dno jámy, hluboké asi tři metry, bylo posypané slámou a pilinami. V protilehlých rozích jámy byla dvoje dřevěná dvířka, otlučená a postříkaná zaschlou krví, a za nimi, v úzkých kamenných žlabech, dva chlapci.


HODNOCENÍ: 65 %


Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Čtenářka nejlevněji.

Andy's diary

3 komentáře:

  1. Moc hezká recenze :) Ale knížka mě moc nezaujala. Té mapy je opravdu škoda, člověk si to hned dokáže lépe představit :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Túto knihu som už zahliadla a vďaka tej krásnej obálke na ňu len tak nezabudnem...bude to asi taký oddychový príbeh, nie najlepší, nie najhorší, ale aj tak si ťa niečím získa :) Ďakujem za tvoj názor, aspoň viem, čo od knihy očakávať...maj sa krásne a musím pochváliť nový šat blogu - je nádherný!!!♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, knihu už mám chvilku na seznamu, ale ještě jsem nečetla, vypadá zajímavě.
    Krásná recenze

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥