Knižní recenze - Gabriela Falcová: Diagnóza: učitelka

Název: Diagnóza: učitelka

Originální název: Diagnóza: učitelka


Žánr: humorný příběh

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: Triton

Počet stran: 144

ANOTACE: Vrátit se ve čtyřiceti letech do školy s partou kamarádek je námět na knížku. Zejména pokud se jedná o učitelky. Hnány vidinou červeného diplomu hrdinně absolvují všechny povinné předměty a při hodinách sportovní a hudební výchovy podávají výkony za hranicí vlastních možností.

S nadsázkou vylíčené příběhy z každodenního života vás pobaví, ale i přesvědčí o tom, že v životě je nejdůležitější mít skvělé přátele a rodinu, na kterou se můžeme spolehnout. Hlavně však po přečtení knihy definitivně pochopíte, že povolání učitelky je skutečně diagnózou.


OBÁLKA KNIHY: Obálka knihy je obyčejná, ale funkční. Je na ní fotografie brýlaté ženy s otazníkem na čele, logo nakladatelství, název a jméno autorky. Svůj účel to jako celek plní. Desky jsou vyvedeny v měkké vazbě.


O ČEM KNIHA JE: Autorka Gabriela Falcová se jako dlouholetá učitelka musela chtě nechtě vrátit po x letech zpět do školní lavice - po novele zákona si musela doplnit vysokoškolské vzdělání. Spolu se svými kamarádkami tedy opět zažila útrapy učení, tentokrát ale s rodinou na krku. Příběh začíná talentovými zkouškami na Západočeskou univerzitu v Plzni. Hlavní hrdinky knížky (autorka a její kamarádky) zjišťují, že studium VŠ nebude jednoduché. Část knihy se zaměřuje na přípravu zvládnutí předmětů tělocvik a hudební výchova. Část kniha také na osobní život autorky a různé příhody s přáteli. Kniha je psána humornou formou, autorka popisuje různé trapasy (nejen své, ale i svých kamarádek). Nakonec se však dočkají a diplom si ze své promoce odnášejí.

Podívala jsem se hrdě na manžela a zvolala: Proxemika, gestika, haptika." On se nejdříve lekl, pak ovšem duchapřítomně a rychle zareagoval. Ukázal na mne svou dlouhou rukou a křikl: Dexempošumpofleks!"


MŮJ NÁZOR: Knihu jsem si přečetla na základě doporučení svých kolegyní z práce, které byly z knihy naprosto odvařené. Říkaly mi, že se u knihy často smály i nahlas. Na knihu jsem se vážně těšila, protože mám ráda humorné příběhy a navíc byla z prostředí univerzity (a vlastně i fakulty), na níž jsem studovala. Když jsem však knihu začala číst, přišlo lehké zklamání. Nějak jsem si říkala, že vlastně nevím, co na knize přišlo ostatním tak vtipného. Ano, občas tam byly pasáže, u kterých jsem se pousmála, ale že bych se popadala smíchy za břicho? To opravdu ne... Ovšem pokud jste nenáročnými čtenáři a chcete nějakou relaxační oddychovku... Proč ne?

Známku jsme nakonec dostali, ale zásadová pedagožka utrpěla obrovskou psychickou újmu. Upřímně se nám jí zželelo, a proto jsme se domluvili, že koupíme velkou kytici jako omluvu. Za čtrnáct dnů jsme přicházely s děvčaty a s nádhernými květinami k fakultě. Všechny čtyři jsme zůstaly stát, jako by do nás uhodil blesk, neboť  na budově visela černá vlajka. Napadlo nás všechny totéž: paní docentka dostala po naší zkoušce infarkt myokardu a nepřežila. Velmi jsme si oddychly, že tomu tak nakonec nebylo.

HODNOCENÍ: 60 %


Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Diagnóza: učitelka nejlevněji.

Andy's diary

1 komentář:

  1. Dobrý den, dnes jsem naprostou náhodou objevila Váš starší komentář k mé knize. Opravdu nebyla napsána jako titul do zlatého fondu české literatury. Byla věnována mým přátelům a pokud udělala radost i dalším čtenářům, mám z toho upřímnou radost. Snad to takový propadá nebyl, protože mi vyšel již druhý díl. Děkuji i za váš názor. Veselé dny přeje Gabriela

    OdpovědětVymazat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥