
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- trošku hladké mouky
- 120 g cukru krystal
- 110 g másla
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce + 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 1/4 lžičky soli
- rozinky naložené v rumu
- trošku strouhané citronové kůry
Navrch:
- vejce na potření
- mandle na posypání
Nejprve si připravíme kvásek - ve velkém hrnku ohřejeme v mikrovlnné troubě cca 150 ml mléka tak, aby bylo vlažné. Do mléka zamícháme 1 lžíci cukru a rozdrobíme celé droždí. Celý kvásek zaprášíme troškou hladké mouky a necháme vzejít. Mezitím si připravíme rozinky - do většího hrnku nasypeme rozinky, zalijeme troškou rumu a troškou horké vody a necháme odstát. Do mísy (případně do domácí pekárny) prosejeme 500 g polohrubé mouky. Přidáme cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vejce a žloutek. Rozinky přecedíme a přidáme k ostatním surovinám. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé mléko (mléko můžeme přidávat po částech, aby se nám těsto příliš nelepilo). Vše rukama (nebo v pekárně na program "Těsto") zpracujeme do vláčného těsta. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trošku hladké mouky, pokud naopak příliš tuhé, přidáme kapku mléka.
Těsto v míse lehce zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 1 - 3 hodiny kynout. Čím déle bude těsto kynout, tím lépe.
Po vykynutí umotáme vánočku z 8 pramenů. Já jsem pletla vánočku podle tohoto videa z Youtube.
Po umotání necháme vánočku ještě asi 20 minut kynout na plechu vystlaném pečicím papírem. Po 20 minutách vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí. Prvních cca 15 minut pečeme v troubě vyhřáté na 160° C, poté snížíme na 100° C a pečeme ještě cca 30 minut dozlatova.
Dobrou chuť a bez závislosti (což moc nejde)! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥