Knižní recenze - B. Karchová: Rawmania

Název: Rawmania

Originální název: Rawmania

Autorka: Barbora Karchová

Žánr: kuchařka

Rok vydání: 2017

Nakladatelství: CPress

Počet stran: 184

Přemýšleli jste, v čem spočívá tajemství tzv. "RAW FOOD"? Toto slovní spojení bylo převzato z angličtiny a v doslovném překladu se jedná o "syrovou stravu". A v čem spočívá tajemství tohoto stravování? "RAW FOOD" se zakládá na myšlence využít ze stravy co nejvíce živin. Tyto živiny se však tepelnou úpravou nad 45° C ztrácejí.

Zakladatelka webu Rawmania.cz Barbora Karchová se syrovou stravou zabývá asi 3 roky. Na svém webu popisuje cestu k životnímu stylu spojenému se syrovou stravou. Tomu, že tato cesta nebyla vůbec jednoduchá, nasvědčuje také to, že nejprve vyzkoušela počítání poměru sacharidů, bílkovin a tuků, nebo třeba vegetariánství. Cesta k syrové stravě Barče trvala 4 roky.

„Dávno vím, že nejde o stravu, ale o životní filosofii a přístup, který ke svému tělu máte."

Na webu je také spousta receptů na různé zákusky, koláče, zmrzliny, polévky, hlavní jídla apod.

Barbora dlouhou dobu přemýšlela o vydání své vlastní kuchařky a zmiňovala se o tom i na kurzech. Až se jednoho dne konečně poštěstilo a já mám nyní možnost kuchařku Rawmania držet v ruce.

V knize je popsán příběh Rawmanie, dále něco o RAW stravě, různé tipy a fígle, jak si zjednodušit práci s RAW recepty a samozřejmě 73 úžasných a jednoduchých receptů, které zvládne každý.

„Raw recepty si nesmírně užijete, protože ve výsledku jsou velmi jednoduché, lehké a chuťově naprosto odlišné. Všechny chutě jsou totiž mnohem intenzivnější a určitě doporučuji trochu si zpestřit jídelníček nějakým raw receptem."

Recepty jsou rozděleny do 11 podkapitol, mezi nimiž najdete např. snídaňové kaše, nápoje, polévky, krekry a tortilly, dezerty nebo třeba zmrzliny. Recepty se skládají z dostupných potravin, které lze zakoupit v běžných supermarketech, popř. v obchodech se zdravou výživou. Jednou ze základních ingrediencí, které se v raw receptech používají, jsou datle. Dalšími ingrediencemi jsou různé druhy ořechů či semínek a v neposlední řadě samozřejmě ovoce a zelenina.

Myslím, že recepty jsou velice zajímavé a navíc jednoduché. K jejich přípravě budete potřebovat kuchyňské pomocníky, jakými jsou mixér a sušička na ovoce.

Odhodlala jsem se vyzkoušet recept na čoko-arašídovou zmrzlinu, který je velice jednoduchý, rychlý a hlavně chutný. Touto výtečnou raw zmrzlinou zaženete veškeré chutě na sladké.

ČOKO-ARAŠÍDOVÁ ZMRZLINA

INGREDIENCE:
  • 2 zmrzlé banány
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 lžička kakaa
  • hrst kakaové hmoty
POSTUP:
  • Oloupané zmrzlé banány rozmixujeme s ostatními ingrediencemi do hladka a podáváme posypané kakaovými boby a arašídy.
  • Banány můžete buď nejprve nakrájet a pak zmrazit, nebo je nechat zmražené v celku a zmrzlé je oloupat nožem až před přípravou zmrzliny. Je třeba je ale nechat chvilku povolit. Nicméně takovéto banány mají mnohem lepší chuť a krásně krémovitou konzistenci.
Kniha se mi celkově velmi líbí. Vévodí jí nádherná obálka, která lahodí lidskému oku. Dalším kladem jsou jednoduše popsané recepty s autentickými fotografiemi všech pokrmů. Náročnější na přípravu jsou pouze recepty, při jejichž realizaci je nutností použití sušičky.

Knihu všem příznivcům syrové stravy můžu jenom doporučit.

Kuchařku Rawmania seženete od srpna ve většině knihkupectví nebo na internetu.

Tuto recenzi jsem publikovala také na webových stránkách Generace21.

HODNOCENÍ: 95 %

Andy's diary

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ahoj. :) Děkuji za každý milý komentář. ♥